Impact roken en de zon het grootst

​Voorkomen dat mensen kanker krijgen is een van de missiedoelen van KWF.
Wij informeren jou over risicofactoren die de kans op kanker kunnen vergroten of verkleinen. Soms spelen pech en genetische aanleg een rol bij het krijgen van kanker. Op sommige factoren heb je niet of nauwelijks invloed zoals luchtverontreiniging. Maar op een aantal factoren heb je zelf wel invloed zoals bijvoorbeeld roken. Je hebt veel meer invloed op je gezondheid dan je denkt. Wist je dat bij ongeveer 35% van de kankergevallen het ontstaan van kanker is te beïnvloeden?

Roken: Roken is veruit de grootste beïnvloedbare risicofactor voor kanker. Maar liefst 28% van de kankersterfte en 19% van de jaarlijks nieuwe gevallen van kanker is gerelateerd aan roken. In Nederland overlijden elk jaar ongeveer 20.000 mensen aan de gevolgen van roken.

Zonnen: Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Vorig jaar kregen ongeveer 55.000 mensen voor het eerst de diagnose huidkanker. 10 jaar terug waren dit er nog 34.000. Dit aantal blijft stijgen. Onbeschermd zonnen vergroot je kans op huidkanker