Wat : Verbeteren van (plaatselijke) lichamelijke klachten
Voor wie : Mensen die kanker hebben of hebben gehad
Door wie : Fysiotherapeut gespecialiseerd in oncologische nazorg
Hoe : Individueel
Duur : Op maat, afhankelijk van de klachten

Inhoud

Door Kanker en de behandeling ervan ontstaan vaak klachten aan gewrichten, organen, spieren, huid enz.  Deze klachten kunnen een direct gevolg zijn van de diagnose kanker en/of het gevolgde medisch therapeutische traject, chirurgie, bestraling, chemotherapie of medicamenteuze (na)behandeling. Dat uit zich bijvoorbeeld in een beperkte armfunctie na borstkanker, rug- en bekkenklachten na darmkanker, littekenweefsel na operatie, houdingsverandering na borstamputatie, pijn ten gevolge van beschadiging van zenuw en spierweefsel , pijnklachten in operatiegebied enzovoort.

Door deze lokale problemen kan het zijn dat het dagelijks functioneren ernstig wordt belemmerd of dat terugkeer naar werk belemmerd wordt. Langdurige fysieke belemmeringen geven op termijn vaak psychische klachten door het  veranderde zelfbeeld en de confrontatie met wat niet meer lukt.

De fysiotherapeut werkt aan het wegwerken van belemmeringen en begeleidt de mogelijkheden die positief ondersteunen. Hierdoor vermindert of verdwijnt de last van de beperkingen.