De oedeemfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met (lymf)oedeem. Dit kan onder meer voorkomen bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Ook kan dit het gevolg zijn van bestraling, chemotherapie of een operatie.

 

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een vochtophoping door het onvoldoende of niet meer functioneren van het lymfesysteem. Dit kan aangeboren zijn of ontstaan door een operatie of ziekte. Het kan ook zijn dat de veneuze afvoer niet goed is, bijvoorbeeld bij spataders. Oedeem uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Wat doet de fysiotherapeut?

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp om het vocht af te voeren. Ook maakt de therapeut gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst zij vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.

Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Tot slot geeft de therapeut informatie gegeven over huidverzorging, zelfmanagement, omgaan met de warmte en nog veel meer zaken die van belang zijn.

Verwijzing

Voor behandeling door een oedeemfysiotherapeut heeft u altijd een verwijzing nodig van een arts of specialist.

Vergoeding

Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemfysiotherapie. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. De volgende behandelingen worden uit de basisverzekering vergoed. Het geldt als een chronische machtiging.